Loader countdown til black friday

Elcykler: Test af de bedste elcykler i 2020

Elcykler er blevet stadigt mere og mere populære herhjemme. Voksne i alle aldersgrupper har i de sidste år fået øjnene op for de mange fordele, der er ved at have en elcykel. Priserne er nu også kommet ned i et leje, hvor stadigt flere kan være med.

I takt med den stigende popularitet, er der helt naturligt kommet flere og flere elcykler på markedet herhjemme. Det gælder både fra etablerede brands som Kildemoes og Winther som de fleste kender som klassiske cykelmærker og fra mere niche-prægede brands som E-fly, der kun fremstiller elcykler.

Derfor har vi valgt at lave denne guide, hvor du kan læse alt, hvad du bør vide, inden du køber en elcykel samt se en sammenligning af 5 af de mest populære elcykler lige nu.  

Hvad er en elcykel?

En elcykel er en cykel med en påmonteret hjælpemotor, der hjælper dig med at skabe fremdrift, når du træder i pedalerne. Det gør både, at du kan komme hurtigere frem fra A til B, samt at du kan tilbagelægge større afstande på din cykel, end du ellers ville. Sidst, men ikke mindst betyder hjælpemotoren, at du ikke behøver træde lige så hårdt i pedalerne, og det bliver derfor væsentligt mindre belastende at cykle.  Elcyklens motor yder nemlig trædeassistance og hjælper dig på vej, straks du møder modstand på cykelstien. Det er f.eks. når du cykler op ad bakke eller i modvind.

En elcykel kan dermed i dag sagtens tænkes ind som et billigt alternativ til bilen – eller bil nr. 2 for manges vedkommende. Selve motoren på en elcykel er batteridrevet, og på cyklerne finder du et monteret display, som gør det muligt for dig at følge med i, hvor meget strøm du har tilbage.

Hvordan fungerer en elcykel?

En elcykel har en eldreven motor monteret enten centralt, på forhjulet eller på baghjulet. Motoren aktiveres kun, mens du træder i pedalerne. Alt efter, hvor hårdt du træder, yder elmotoren dig mere eller mindre assistance. Dermed får du en fast, jævn cykeloplevelse på tværs af vejr og terræn.

En elcykel har som nævnt også et batteri, der typisk sidder på bagagebæreren eller indlejret i elcyklens stel. Batteriet driver motoren og leverer strømmen, når du træder i pedalerne. Batteriets størrelse og levetid bestemmer derfor din cykels rækkevidde.

Endelig er der displayet, der sidder på dit styr. Selv de mest simple udgaver viser tid, distance og resterende rækkevidde på dit batteri inden næste opladning. Mere avancerede displays indeholder desuden GPS eller Bluetooth forbindelse til din smartphone.

Fordele ved at vælge en elcykel
Hvis du dagligt pendler til og fra arbejde er elcyklen et oplagt alternativ til bilen eller offentlig transport for at undgå biltrafik og daglige forsinkelser. Med motorens trædeassistance slipper du for at ankomme træt og svedig på arbejde, men du får stadig rørt dig dagligt i frisk luft.

En elcykel betaler sig også hurtigt tilbage som alternativ til bilen, hvis du cykler på arbejde hver morgen. Hvis du eksempelvis har 5 km til og fra arbejde og cykler 200 dage om året, sparer du årligt ca. 4000 kroner i benzin.

Hvordan vælger du den rigtige elcykel?
Når du vil teste elcykler op mod hinanden for at finde den rigtige model til dine behov, skal du gøre dig klart, hvor ofte og hvor langt du vil cykle. I den overvejelse er batteritypen central. Dernæst skal du overveje, hvilken cykeloplevelse du ønsker dig, og hvor meget trædeassistance du får brug for på din daglige cykeltur. Her er det motorens styrke og placering, der er vigtigst i dine overvejelser. Sidst, men ikke mindst, er de helt gængse cykelforskelle som antal gear, bremsetyper og stelmodeller også vigtige, når du skal vælge din elcykel.

Et spørgsmål vi ofte hører, er til holdbarheden af elcykler, når nu man skal tage højde for både motor og batteri. Det bør ikke være en bekymring. Elcykler er langt mere robuste, end man måske skulle tro. Samtlige af de førende mærker garanterer en batterilevetid på 5 år. Batteriet kan nemt og hurtigt skiftes ud. Du kan derudover forvente, at en spritny elcykel i god kvalitet holder i 20 år. Centermotorerne har her den længste holdbarhed, mens forhjulsmotorerne og baghjulsmotorerne har en kortere levetid.  Her leverer Bosch klart de mest holdbare motorer, tæt forfulgt af Yamaha.

 

Hver elcykel har sine fordele, der egner sig til forskellige behov. Denne elcykel-test måler 3 klassiske elcykler op mod hinanden, så det er nemt og enkelt for dig at se, hvad du skal kigge efter, når du skal vælge netop din elcykel.

 

Når man skal vælge, hvilken elcykel, der passer til en, er der flere faktorer, som vi vil anbefale, at man tager med i sine overvejelser. De vigtigste ting at tænke over er ifølge vores erfaringer:

 

  • Elcyklens rækkevidde

  • Elcyklens motortype

  • Elcyklens funktionalitet

  • Prisen

Batterilevetid og rækkevidde:

En af de vigtigste ting at have for øje, når du køber en elcykel er, hvilket batteri din elcykel har.

 

Batterierne fås med rækkevidder fra 50 og op til 180 km pr. opladning, og de kan oplades via en almindelig stikkontakt. Hvis du cykler på arbejde hver dag, vil du optimalt set gerne have et batteri med en rækkevidde, der betyder, at du kun behøver oplade dit batteri 1-2 gange om ugen. De fleste cykelmodeller kommer med en standard batteristørrelse med mulighed for at opgradere efter behov.

 

Man skal huske på, at batteriers rækkevidde udtrykt i km pr. opladning kun er et vejledende tal. Faktorer som mere kuperet terræn, og hvor meget vægt du har på din elcykel, er med til hurtigere at dræne dit batteri og dermed reducere din rækkevidde. Så hvis du skal cykle i meget bakket terræn, så vil det kunne aflæses i dit batteris levetid.

Motortype

En anden væsentlig ting at holde øje med, når du skal købe en elcykel er, hvilken motor den har. Når du køber en elcykel, er der grundlæggende tre forskellige slags motorer at vælge imellem:

  • Forhjulsmotor
  • Baghjulsmotor
  • Centermotor

Motorens placering er vigtig, fordi det giver meget forskellige cykeloplevelser, og det er smag og behag, hvad der passer dig bedst.


Forhjulsmotor

På en elcykel giver en forhjulsmotor dig oplevelsen af, at du bliver hjulpet på vej ved at blive trukket afsted, mens du cykler. Det smarte ved en forhjulsmotor er, at det kræver mindre af dig at cykle, da motoren fungerer uafhængigt af den kraft, du lægger i pedalerne. En forhjulsmotor er typisk også den billigste type motor man kan få til en elcykel.

Baghjulsmotor

Med en baghjulsmotor, føles det den på anden side som om, du har medvind og bliver skubbet på vej bagfra, når du træder i pedalerne. Det giver en mere naturlig oplevelse end ved forhjulsmotor, da drivkraften også på almindelige cykler kommer fra baghjulet.

Du finder kun baghjulsmotorer på elcykler med mange gear. Grundet motorens placering på baghjulet, kan den nemlig kun passe til elcykler der har udvendige gear. Udover placering adskiller motorer sig især ved, hvor stærke de er. For- og baghjulsmotorer måles på, hvor mange Watt motoren bidrager med. I den stærke ende ligger motorer på 250W og bidrager med en maks. hastighed på 25 km/t.

Centermotor

En centermotor er i modsætning til de to ovenstående motorer placeret i krankboksen og er den stærkeste type cykelmotor man kan få. En centermotors styrke måles i Newtonmeter (Nm), hvor en standard centermotor leverer 40 Nm, men de rigtig stærke motorer leverer 50 Nm og opefter.

Motorens centrale placering giver en optimal vægtfordeling og et behageligt lavt tyngdepunkt. Med en centermotor ligger motorens drivkraft i pedalerne, hvilket er ganske anderledes fra cykler med forhjuls- og baghjulsmotor. En centermotor giver en mere naturlig oplevelse af, at du selv driver cyklen frem ved at træde i pedalerne.

Specs

Udover de bærende kendetegn ved en elcykel, har de helt almene cykel specs også noget at sige. Elcykler er på grund det ekstra udstyr typisk lidt tungere end en almindelig cykel, men det forsøges modarbejdet ved at designe cyklerne i lettere stelmateriale. En elcykel vejer imellem 20-25 kg.


Elcyklerne kommer også med forskellige antal gear, og de kan både sidde indvendigt eller udvendigt. Det, som du bør vide her er, at indvendige gear næsten ingen vedligeholdelse kræver, men til gengæld fås de kun med maks. 7 gear. Dermed egner indvendige gear sig godt til elcykler, der forventes at bruges som bycykler eller til kortere afstande. Udvendige gear er det yndede valg for dig som gerne vil have en mere sporty racercykel. De udvendige gear gør cyklen lettere, og de kommer i langt større antal. Til gengæld er disse gear mere udsatte, hvilket kræver, at du oftere smører og vedligeholder dine gear.

 

Elcyklers bremsesystem varierer fra model til model. Her findes der både V-bremser, skivebremser og rullebremser. Det kræver lidt mere research at forstå forskellen, men som tommelfingerregel kommer du ofte ikke til at bemærke forskellen. For enkelthedens skyld anbefaler vi, at du blot forholder dig til, om du ønsker fodbremse eller håndbremse på din elcykel. Du er naturligvis også altid velkommen til at spørge os – vi står klar til at dele ude af vores erfaring.

Prisen

Den sidste ting du skal have med i dine overvejelser, er selvfølgelig prisen på din elcykel, og der gælder det som mange andre steder, at du får, hvad du betaler for. Typisk stiger prisen på elcykler, når man vælger en stærkere motor og et batteri med højere kapacitet.

Vores anbefaling er, at man ikke går under 10.000 DKK, når man skal investere i en elcykel. Da risikerer man nemlig at få motor og batteri i så lav kvalitet, at det ikke længere er investeringen værd. En tommelfingerregel er, at du kan få en ganske fin elcykel med forhjuls- eller baghjulsmotor til omkring 10.000kr og opefter, hvorimod de billigste elcykler med centermotor ligger på omkring 15.0000.

En spritny elcykel i god kvalitet kan holde i mange år, også sammenlignet med en bil. Det er svært at give et præcist bud på den enkelte cykels holdbarhed. Det afhænger både af, hvor meget cyklen bliver brugt og hvor flittig du er til at vedligeholde din elcykel. Dog tør vi godt sige, at du kan regne med en holdbarhed på 20 år. Hvis du vedligeholder den og løbende udskifter dele på din elcykel, står den til at holde langt mere.

 

Det er heller ikke særligt dyrt at vedligeholde en elcykel. Mens det koster omkring 2.000 kr. at udskifte et cykelbatteri, kan de fleste andre reservedele skiftes for under 1.000 kr. Dermed er der gode penge at spare sammenlignet med at tage bilen med til mekanikeren.

Raleigh Essex 7 elcyke

Den første cykel vi vil fremhæve, er Raleigh Essex 7. Det er elcyklen, som i sit design ikke ligner en elcykel. Dens batteri er skjult i kædeskærmen og motoren gemt væk i forhjulet. Dermed får du en elcykel forklædt som en klassisk københavnercykel i stilrent design med brun lædersadel og brune læderhåndtag. Cyklen fås både i en herremodel og en damemodel.

 

 

 

Batterilevetid og rækkevidde

Kædeskærmsbatteriet kommer med en rækkevidde på 30-50 km (353Wh). Bemærk, at batteriet her kun fås i én størrelse.

Motor

Raleigh Essex 7 har en kraftig forhjulsmotor fra danske Promovec på 250W, hvilket giver en maks. hastighed på 25 km/t

Display

Displayet på en Raleigh Essex 7 er Promove Connect + med Bluetooth, en af de nyeste designs på markedet. Bluetooth funktionen betyder, at du kan koble din telefon op til cyklen. Dermed har du altid de vigtigste oplysninger såsom GPS og rækkevidde lige ved hånden.

Specs

Elcyklen kommer med 7 indvendige Shimano gear, fodbremse og en hydraulisk skivebremse til forhjulet. Med i købet er fastmonteret en LED-forlygte og en diodebaglygte, samt punkterfrie dæk.

Vægt: 22,5 kg

Pris

18.499,00 kr.

Winther Superbe 2 elcykel – designet i samarbejde med Ældresagen

Winther Superbe 2 er en elcykel i høj kvalitet, egnet til hverdagsbrug. Med Superbe 2 får du alle de ideelle egenskaber så som en centermotor, der bevirker, at tyngdepunkt og balance er helt i top. Winther Superbe 2 er desuden udviklet i samarbejde med Ældresagen med fokus på ekstra komfort og brugervenlighed for alle aldersgrupper. Cyklen er derfor designet med lav indstigning, ergonomiske håndtag, komfortabel saddel og let betjening, hvilket sikrer dig optimale vilkår på cykelstien, ligegyldigt hvilken alder du har. Hvor vi anbefaler Winther Superbe 2 som et godt og billigere alternativ til fx Raleigh Essex 7, forhandler vi også Superbe i de nyere, opgraderede modeller Superbe 3 og Superbe 4.

 

 

Batterilevetid og rækkevidde

På Winther Superbe har standardbatteriet en rækkevidde på 30-50 km (317Wh) med mulighed for at opgradere til en rækkevidde på 40-80 km (374Wh) eller 60-130 k (561Wh) efter behov. Batteriet er diskret placeret på bagagebæreren.

Motor

Alle superbe modeller kommer med en Bosch centermotor på 250W i markedets højeste kvalitet. Maks. hastighed på 25 km/t

Display

Simpelt LED-display i 5 lysniveauer

Specs

Elcyklen kommer med 7 indvendige Shimano Nexus gear, fodbremse og en hydraulisk skivebremse til forhjulet. Med i købet er fastmonteret en LED-forlygte og en diodebaglygte, samt punkterfrie dæk.

Vægt: 25 kg

Pris

14.399,10 kr.

 

Gazelle Orange C8 HMS

Man kan ikke komme udenom hollandske Gazelles Orange C8 HMS, når man fremhæver de bedste og mest populære elcykler. Dette er elcyklen til den kvalitetsbevidste bruger. Som Forbrugermagasinet Tænks testvinder i 2019, er den hvad vi ville kalde elcyklens svar på Mercedes. 

 

 

Batterilevetid og rækkevidde

På Gazelle Orange C8 har standardbatteriet en rækkevidde på helt op til 130 km (400Wh) og for 1500kr ekstra kan man opgradere til markedets største rækkevidde på 180km. Batteriet er diskret placeret på bagagebæreren.

 

Motor

Gazelle Orange har en fremragende Shimano Steps E-6100 centermotor, der yder stærke 50 Newtonmeter (Nm) og en maks. hastighed på 25 km/t.

 

Display

Elcyklen har et overskueligt LCD-display centreret ved styret, hvilket giver et godt, nemt overblik over din cykeldistance, tid og batteriets rækkevidde.

 

Specs

Elcyklen kommer med 8 indvendige Shimano Nexus gear, justerbart styr til komfort og hydraulisk skivebremse til både for- og baghjulet, der holder en formidabel bremseevne i både tørvejr og regn.

 

For yderligere komfort er der på cyklen installeret både en affjedret saddelpind og en affjedret forgaffel, der skåner dig for de værste bump og stød, når du cykler over kantsten, i hullede veje eller ujævnt terræn. Med i købet følger en stærk LED-forlygte integreret direkte i forskærmen og LED-baglygte, samt punkterfrie dæk og en frakkeskåner på baghjulet.

Vægt: 22 kg

 

Pris

19.999,00 kr.

Kontakt os og hør mere

Har du spørgsmål til en af vores elcykler? Så tøv ikke med at kontakte os. Vi står altid klar til at dele ud af vores mangeårige erfaring. Kontakt vores kundeservice på tlf. 70 70 75 13 eller på mail kundeservice@pedalatleten.dk. Vi besvarer henvendelser på hverdage mellem 08.00 og 18.00 og lørdage mellem 10.00-15.00. I samme tidsrum har du også mulighed for at komme forbi vores fysiske butik, som er placeret ved Østerport station på Oslo Plads 9, 2100 København Ø.

✪ Kundeservice: 70 70 75 13